Zwangerschapsstress? Zo deal je ermee.

 
 
Help er komt een baby bij.jpg

Zoek op Google naar ‘burn-out + zwangerschap’ en je krijgt in 0,34 seconden zo’n 692.000 resultaten voorgeschoteld. Steeds vaker hebben vrouwen te kampen met deze combinatie. Zo blijkt ook uit de vele verhalen van vrouwen die online worden gedeeld. Bij de één kwam de het als een onaangekondigde ooievaar aangevlogen, bij de ander sloeg de paniek pas na de bevalling toe. Zwangerschapsstress; wat is het en hoe kunnen we zorgen dat we klachten verlagen of zelfs verhelpen?

Tik-tak tik-tak

Biologisch gezien is het beste voor om vrouw om een kind te krijgen tussen de 20 en 25 jaar. Dan is een vrouw het meest vruchtbaar en volgroeid. In Nederland zijn we gemiddeld 29 jaar als we bevallen van ons eerste kind. Hoger opgeleide vrouwen zijn zelfs 33 jaar wanneer ze hun eerste kind krijgen. Het krijgen van een kind wordt uitgesteld door studie, carrière, willen reizen en het hebben van een druk sociaal leven. En dan ineens begint de tijd te tikken, want een vrouw van 35 jaar is nog maar half zo vruchtbaar als 10 jaar daarvoor. Tijd voor actie!

Little miss perfect

Nederlandse dames willen graag eerst alles goed op orde hebben; een afgeronde studie, een goede baan, er moet geld worden verdiend en ook je relatie met je partner moet perfect zijn. Pas daarna gaan we nadenken over kinderen en hoe zo’n klein hummeltje in je drukke schema kan passen. Want je wilt tenslotte ook nog blijven werken, promotie maken, 2x per jaar op vakantie en als het even kan ook af en toe iets leuks doen met vriendinnen. En alles móet perfect zijn. En gaat dat even niet? Dan blijven we gewoon lachen. Of zoals grootmoeders zeggen: niet klagen, maar dragen. 

Oké, je hebt eindelijk alles op een rij… En dan? Je voelt wellicht ook wat sociale druk uit je omgeving, (schoon)ouders die net iets te vaak opmerken dat ze graag opa en oma willen worden. En om de druk nog wat op te voeren heb je tussen de 30 en 35 jaar maandelijks maar 10% kans op een zwangerschap. Ondertussen bikkel je elke dag weer door op je werk en neem je de bijbehorende stress maar op de koop toe. Maak je een foutje, dan zet je nog even een extra tandje bij. Ergens voel je misschien al wel dat iets alle energie uit je zuigt, maar hé: borst vooruit en lipjes getuit.

Iets anders dan gepland

Helaas raakt niet iedereen direct zwanger. En ineens is daar na maanden, misschien wel jaren, het moment dat je arts vertelt dat je hormoonhuishouding een eigen willetje heeft. Die zag je even niet aankomen. Natuurlijk zijn er dingen die je kunt proberen om de natuur een handje te helpen. Nog meer hormonen, alsof er nog niet genoeg van door je lijf giert. De spanning en onzekerheid legt nog meer druk op je. En wellicht stuit je in je omgeving ook wel op wat onbegrip als je een tijdje niet zo lekker in je vel zit. 

Hoera! Maar hoe nu verder?

Dan verschijnen er ineens twee identieke streepjes op je zwangerschapstest; je bent zwanger! Niet iedereen heeft last van de bekende kwaaltjes, maar je hormoonhuishouding is de eerste drie maanden behoorlijk van slag. Je kunt je labiel, moe, snel geëmotioneerd en soms ook wat somber voelen. Want ineens is daar die life changeren ondertussen moet je je normale leven ook nog allerlei ballen hooghouden. Je vraagt je af of je kindje wel gezond is, kun je wel voor een baby zorgen, zou je het überhaupt wel ‘goed’ doen, hoe ga je dat combineren zonder te veel concessies te moeten doen? Je stelt jezelf wel een miljoen vragen die hoogstwaarschijnlijk je zelfvertrouwen niet echt opkrikken. En wanneer het dan voelt alsof de draaglast groter is dan de draagkracht moet je oppassen. Een burn-out ligt op de loer om je –als je even niet oplet– van je roze wolk af te trekken. Maar weet dat zwanger zijn veel energie kost. En als je je minder energiek voelt word je gevoeliger voor stress. Dat staat overigens nog los van alle hormonen. Dus het is zaak dat je aan de bel trekt wanneer je voelt dat het te veel wordt. Stress is namelijk niet alleen slecht voor jezelf, maar overmatige stress tijdens de zwangerschap heeft ook invloed op je baby. En dat kan later weer leiden tot ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. 

Zo deal je met zwangerschapsstress 

Gelukkig ben je niet de enige die enerzijds blij is met de zwangerschap, maar aan de andere kant niet goed weet hoe je met de situatie om moet gaan. Het is een spannende tijd waarin je allemaal nieuwe dingen meemaakt. Eén ding is zeker: het is van groot belang om je stressniveau laag te houden tijdens de zwangerschap. Een aantal tips om stress te beperken zijn bijvoorbeeld om te praten over wat je zo bezighoudt. Dat kan een vriend(in), familielid of je partner zijn, maar blijf er vooral niet mee rondlopen. Het tweede is je goed voor te bereiden op de bevalling; lees meerdere boeken, meld je aan bij een zwangerschapsgroepje en zoek informatie online op. Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste die onzeker is over het moederschap. Creëer overzicht door goed te plannen, maar plan één ding tegelijk. Multitasking en zwangerschapsdementie zijn geen goede combinatie. En vergeet ook niet dat ontspanning ook ingepland moet worden. Probeer bijvoorbeeld ademhalingstechnieken, yoga, neem een lekker warm bad of maak een wandeling. Als het jou maar relaxed maakt. Door beweging verlicht je sowieso stress. En zorg voor voldoende slaap. Door vermoeidheid draaien je gedachtes overuren, waardoor je sneller van streek raakt. En misschien last but not least: zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je niet jezelf bent en niet altijd even helder kunt nadenken. Je bent geen ‘momzilla’, je bent zwanger en je staat aan het begin van een nieuwe en spannende fase in je leven!

Mommy-to-be

Bij Instatera behandelen we steeds meer mommy-to-be’sdie hiermee worstelen. Met een individuele coaching kunnen we samen kijken waar jouw angsten liggen en hoe we dat samen kunnen oplossen. Dus herken je jezelf in deze blog en wil je onbezorgd kunnen doorwerken tot je zwangerschapsverlof? Of heb je vragen over hoe je na de bevalling zonder stress kunt genieten van het moederschap? Neem contact op, want het is nu tijd voor actie! 

Blog 2.jpg

De beste behandeling voor jou

Een gratis eerste consult met één van onze specialisten geeft jou inzicht in wat een burn-out coach voor jou kan betekenen. Met direct uitvoerbare verbeteringen probeert de coach je al een zet in de goede richting te geven. Bekijk onze website voor meer informatie.