Buitensessies met burn-out/stress specialist Liselotte

 
Pier Instatera herstel burnout stress versnellen

Burn-out en Stress. Stilstaan terwijl je lichaam aan het hardlopen is?

Na een periode van rust en vrijstelling van werk wil Nikki heel graag voorzichtig beginnen met re-integreren maar na 2 terugvallen binnen een korte periode stond ik daar wat huiverig tegenover… Toch was ze al ruim een maand stabiel. Twijfel, twijfel… ‘Ah please…?’ vroeg ze hoopvol met grote bruine kijkers. ‘Laten we je rustpols bekijken’ stelde ik voor.

Oei… een rustpols van 104, dat is veel te hoog! Dat valt tegen en is een bittere pil voor Nikki. We kijken wat er gebeurt als ze gaat hardlopen. Haar rustpols daalt. Normaal gesproken gaat de hartslag omhoog bij inspanning maar bij veel mensen met burn-out is dit precies andersom.

Een lichaam met burn-out, draait in rust op volle toeren alsof je aan het hardlopen bent. Als je gaat hardlopen komt het lichaam weer in balans omdat het lichaam de inspanning krijgt waar het op afgesteld staat. Als je dit langzaam opbouwt en daardoor de conditie verbetert, worden de stresshormonen afgevoerd, daalt het stress niveau en door het verbeteren van de conditie daalt de rustpols. Zo wordt iemand mentaal en fysiek weerbaarder tegen stress en burn-out. Daarom is bewegen een belangrijk onderdeel van de Instatera methodiek. Dit moet in het begin uiteraard onder gespecialiseerde begeleiding en met een speciaal aangepast trainingsprogramma.

We beginnen met 3 x 3 minuten hardlopen af te wisselen met 3 minuten wandelen. Tegen de ijskoude snijdende tegenwind in zie ik haar afzien, zich verbijtend tegen de kou en vooral haar tegenzin. Als ik nu terug denk aan8 weken geleden toen ik Nikki overprikkeld en wanhopig aantrof op de bank ben ik trots op wat ze binnen deze korte tijd heeft bereikt.  Door naast regelmatig te bewegen, de juiste inspanning af te wisselen met ontspanning, regelmaat en een gestructureerd dagritme heeft ze week na week, met hier en daar een korte terugval al heel veel bereikt.

Tijdens het hardlopen komt ook haar vechtersmentaliteit naar voren. Het is een mes wat aan twee kanten snijdt. Het heeft haar in haar burn-out geholpen maar nu helpt het haar er uit. Doorzettingsvermogen is een kernkwaliteit maar door signalen lange tijd te negeren en door te werken, is deze kwaliteit langzaam van constructief naar destructief omgebogen. Je kracht kan onder druk ook je valkuil worden. Het omdraaien van destructief gedrag naar blijvend constructief gedrag is een belangrijk onderdeel van haar herstel. De Instatera methodiek helpt mij als coach snel inzicht te krijgen in haar valkuilen. Door fysieke oefeningen en bewegen in de buitenlucht zetten we deze valkuilen om naar opbouw en langdurig herstel. Doorzettingsvermogen zit in de aard van het beestje, dat verander je niet, maar hoe je die kracht inzet wel!

Als we klaar zijn poseert ze bij de Pier in de scherpe ijskoude wind. Dit moet op de foto! Ze begon moe, met een flinke dosis tegenzin maar nu is ze trots, en ik ook!

liselotte betist Instatera specialist

Liselotte Betist - Een dag als coach bij Instatera in beeld. In mijn blog deel ik bijzondere momenten met medewerkers, managers en executives en schrijf ik over de valkuilen waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Volg me en je wordt automatisch op de hoogte gesteld van mijn volgende blog! 

 
Instatera