Waar ligt de grens tussen ‘gezond’ perfectionisme en ‘ongezond’ perfectionisme?

 
Perfectionisme artikel Instatera.org

Perfectionisme hoeft helemaal geen slechte eigenschap te zijn. Het kan juist een drijfveer zijn om uitdagingen aan te gaan, kansen aan te grijpen en dat te bereiken wat je zou willen bereiken. Zolang je geen onrealistisch verwachtingspatroon hebt, maar doelen stelt die bij jou als persoon passen, kan perfectionisme een mooie, maar ook ‘gezonde’ karaktereigenschap zijn.

Perfectionisme wordt echter ‘ongezond’ als je hierin doorslaat. In plaats van dat deze eigenschap je wat oplevert, kost het je veel energie. Kritiek kun je dan ervaren als een persoonlijke aanval. Je bent teleurgesteld of je wordt diep geraakt als iets niet loopt zoals jij zou willen dat het zou lopen. Je verliest het overzicht en bent alleen nog maar bezig met details…

Deze laatste ‘ongezonde’ vorm van perfectionisme komen wij als Burn-out Specialisten bij Instatera, vaak tegen bij onze cliënten.  Het is dan ook enorm belangrijk hiermee aan de slag te gaan en de cliënt inzicht te laten krijgen in wat ‘ongezond’ en ‘gezond’ is. Je hoeft niet perfect te zijn om succesvol te zijn. Je mag fouten maken, hier leer je alleen maar van. Leren loslaten en meer realistische verwachtingen over onszelf zijn doelen waar we mee aan de slag gaan.

Ik stel vaak de vraag “Ben jij OK om wie je bent, of ben jij OK om wat je presteert?”

Deze vraag zet aan tot nadenken en inzicht krijgen…

Vandaag ben ik hier met een cliënt dieper op ingegaan. Prachtig om te zien hoe er meer rust en ruimte ontstond door meer inzicht en begrip. Meer ruimte en aandacht voor zelfinzicht, zelfwaarde en zelfacceptatie. Er verscheen een grote glimlach op het gezicht van mijn cliënt…

Ik ben de sessie geëindigd met een citaat van  Peter van Burken, mijn docent Gezondheidspsychologie: “Ik ben geen perfect mens, maar wel perfect menselijk”.

Jezelf accepteren met al je positieve en negatieve eigenschappen is een mooi begin op weg naar ‘gezond’ perfectionisme…

Monique Willinge Gratama

Stress & burn-out specialist bij Instatera

 
Instatera