Het effect van vakantie op je stresslevel

 
Het effect van vakantie op je stresslevel

We werken het hele jaar hard om persoonlijke- en bedrijfsdoelen te realiseren. De vakantieperiode is een periode waarin je weer tot rust kunt komen. Je kunt de stressvolle situatie op het werk even achter je laten en tijd doorbrengen met familie en vrienden. In deze blog geven we tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat je ontspannen op vakantie gaat, wat je tijdens je vakantie kunt doen om de stress te verminderen en wat je na de vakantie moet doen om niet in je oude, stressvolle patronen terug te vallen.

De voorbereidingen op je vakantie

Wil je zo ontspannen mogelijk op vakantie gaan? Dan dien je met een aantal dingen rekening te houden. De voorbereiding is hierin erg belangrijk.

Rond je werkzaamheden af op je werk

Het is belangrijk om de tijd te nemen om je goed werk af te ronden of over te dragen. Op deze manier ben je er zeker van dat er geen projecten of zaken verkeerd lopen tijdens je afwezigheid. Ook is het afronden en overdragen van je werk belangrijk, zodat je bij terugkomst geen stapel achterstallig werk hebt liggen. Zorg dat je niet op de laatste dag je overdracht moet regelen, maar neem er ruim de tijd voor. Zo kun je met een rustig en goed gevoel je werk achterlaten.

Neem een dag van tevoren vrij van werk

De start van de vakantie begint vanaf het moment van inpakken. Hierbij is het aangenaam om een dag eerder vrij te nemen van werk om alles zo goed en rustig mogelijk te kunnen regelen. Het geeft onrust als je vrijdag om 17.00 bij je werk de deur uitstapt en zaterdagochtend om 07.00 met de auto gaat vertrekken. Een goede voorbereiding op de vakantie lijkt logisch, maar een extra dag vrij nemen en het goed afronden en overdragen van het werk blijkt in de praktijk een valkuil voor velen.

Tijdens je vakantie

Op de plaats van bestemming zijn alle factoren aanwezig om volledig tot rust te komen. Minder prikkels zorgen ervoor dat je lichamelijk en geestelijk rustiger wordt, wat je stressniveau ten goede komt.

In hoeverre je lichaam herstelt van je werksituatie, heeft te maken met de mindset waarmee jij je vakantie ingaat. Als je stress ervaart, loop je vaak vóór de vakantie al op je tenen. Je wilt meer presteren dan dat je lichaam aankan. Het gevolg is dat je de vakantie ingaat met de gedachte dat je even uit kunt rusten en dat je daarna weer vol energie en zonder stress aan het werk kan. Helaas ligt het iets gecompliceerder.

Als er niets verandert aan je werk en de werkdruk die daarbij hoort, zit je binnen enkele dagen op hetzelfde stresslevel als voor je vakantie. Ook de gedachte dat je na je vakantie weer aan het werk moet waar niets veranderd is, zorgt ervoor dat je brein en je lichaam niet volledig tot rust kunnen komen. Uit onderzoek blijkt dat op deze manier alle gezondheidswinst binnen een week na terugkomst weer is verdwenen.

Naast het feit dat de omstandigheden op het werk niet beter worden als er niets verandert, leg je ook onbewust veel druk bij de vakantie. De gedachte dat vakantie de tijd is dat je moet ontspannen en uitrusten. Als het nu niet lukt, lukt het nooit. De gedachte dat je moet ontspannen heeft juist een averechts effect. Het is de kunst om de gedachte van het moeten, los te laten. Later pas kijken wat het effect van je vakantie is geweest heeft het meest positieve effect. Je vakantie zou een bonus moeten zijn, niet een noodzaak om te herstellen.

Een anti-stress vakantie

Tegenwoordig bestaan er georganiseerde anti-stress vakanties die ervoor moeten zorgen dat jij je stresslevel kunt reduceren. Deze vakanties worden gekenmerkt door het feit dat je:

  • Niets hoeft en alles mag;

  • Weinig prikkels hebt door de rustige omgeving;

  • Dagelijks onder begeleiding oefeningen kunt doen;

  • Leert ontspannen en tot rust te komen.

De sleutel tot succes bij een anti-stress vakantie, evenals bij een ‘normale’ vakantie, is dat je los moet kunnen komen van de situatie die voor stress zorgt. Zo min mogelijk prikkels is het devies. Doorbreek je eigen patronen en pak bijvoorbeeld eens een boek in plaats van je mobiele telefoon of tablet.

Iemand die stress ervaart heeft moeite met de verandering van situatie. Op het werk ben je constant in actie, op vakantie heb je contant rust. Doordat je de laatste tijd constant in actie bent geweest, is je lichaam aan het vechten om zichzelf overeind te houden. Je lichaam heeft zeker twee tot drie dagen nodig om aan deze abrupte wisseling te wennen.

Wanneer je vakantie stressverhogend werkt

Een vakantie kan ook averechts werken en ervoor zorgen dat je stressniveau hoger wordt. Dit heeft alles te maken met de gedachten die je tijdens je vakantie hebt. Als je tijdens je vakantie gaat werken en als je weet dat er een achterstallig werk voor je klaar ligt als je terugkomt, ben je niet in staat om te ontspannen. Je gedachten zijn alleen maar bij de situatie na je vakantie, waardoor je ‘vergeet’ te genieten. Zorg er dus voor dat je het werk goed hebt overgedragen. Door te werken op vakantie ben je maar deels aan het genieten van je vakantie. Door alles half te doen, krijg je een hoger stresslevel.

Een andere manier waarop een vakantie stressverhogend kan werken, is als je op vakantie gaat voor je status. Je doet in dit geval niet wat je echt zou willen, maar je doet iets om te laten zien dat je ergens bent geweest waar je omgeving jaloers op wordt.

Je bent weer thuis, wat nu?

De kunst is om na je vakantie het ‘vakantietempo’ zo lang mogelijk vast te houden. In de vakantie schakel je van je zesde naar je derde versnelling, wat als gevolg heeft dat je gezonder en energieker bent. Probeer bij thuiskomst rustig weer op te schakelen naar de vierde en vijfde versnelling, in plaats van door te schakelen van de derde naar de zesde versnelling. In de praktijk blijkt dat als mensen terugkomen van vakantie de inbox volstaat met honderden mails. De volle mailbox dwingt je om gelijk weer in de zesde versnelling te werken. Hierdoor ben je binnen een week de gezondheid- en energiewinst van de vakantie weer kwijt.

Op vakantie is gebleken dat je een avond kunt vullen zonder de prikkels van de televisie, smartphone of tablet. Probeer dit thuis vast te houden. Als je dit niet doet, verander je niets aan de patronen die jouw stresslevel hebben verhoogd. De situatie blijft dan exact hetzelfde als voor je vakantie.

Extra tips tijdens de vakantie om tot rust te komen

  • Probeer plezier te beleven aan de voorbereiding van je vakantie. Ga een paar avonden uitzoeken waar je naartoe wilt en wat er allemaal te doen is. Door op tijd te beginnen met plannen creëer je rust en plezier.

  • Plan niet te veel in de vakantie. Gun jezelf even rust.

  • Luister naar muziek! Muziek werkt ontspannend. Het mooie van muziek is dat het rechtstreeks in ons brein binnenkomt. Het slaat ons ratio over, wat betekent dat we er niet over nadenken. Hiernaast is muziek een fijn middel om weg te dromen en je zorgen te vergeten.

  • Laat de laptop of tablet thuis en pak een boek of leer om even niets te doen.

Samengevat

Als de vakantie nodig is om de balans in je brein en lichaam te herstellen, dan weet je zeker dat je je huidige situatie moet veranderen om echt te kunnen herstellen van stress. Zorg dat je het werk afrondt en goed overdraagt, zodat je bij terugkomst geen achterstallig werk hebt. En, als je op vakantie bent, zorg dan dat je deze zo indeelt dat je er echt van kunt genieten. Als je niets verandert aan de omstandigheden waardoor je stress krijgt, dan ben je binnen een week na je vakantie de gezondheidswinst kwijt.

Blog 2.jpg

De beste behandeling voor jou

Een gratis intakegesprek met één van onze specialisten geeft jou inzicht in wat een burn-out coach voor jou kan betekenen. Met direct uitvoerbare verbeteringen probeert de coach je al een zet in de goede richting te geven. Bekijk onze website voor meer informatie.