Zo vloer je stress op de werkvloer

 
 
Green office blog Instatera, zo vloer je stress op de werkvloer

Slechts 1 op de 10 medewerkers is tevreden op zijn of haar werkplek. Dat is weinig aangezien we een groot gedeelte van onze tijd daar spenderen. Daarom werken we –als het even kan– liever vanuit huis of een flexplek buiten de deur. Uit onderzoek is gebleken dat een goed ingerichte werkplek kan zorgen voor meer tevreden, gezonde en productieve werknemers. Hoe creëer je een fijne werkplek en kan dit zorgen voor minder burn-out op de werkvloer?

Dag grijze werkvloer, hallo groene kantoortuin

Niet alleen ziet een werkruimte met planten er gezellig uit, het is ook nog eens hartstikke belangrijk. Uit recent onderzoek van Wageningen Environmental Research blijkt dat planten zorgen voor een hogere luchtvochtigheid, bijdragen aan een positievere gemoedstoestand, meer tevredenheid onder werknemers over het eigen functioneren en tot minder ziekteverzuim. Aan het onderzoek deden verschillende bedrijven en zorginstellingen mee. Onderzoekers plaatsten sensoren in ruimtes met planten en een vergelijkbare ruimte zonder planten. Dit om de fysieke verschillen in het binnenklimaat te kunnen meten. Ook zijn er concentratietesten afgenomen en is het cortisolgehalte van de deelnemers bepaald.

Office green Instatera blog

Uit het onderzoek kwam dat werknemers niet alleen tevreden zijn over hun eigen functioneren, maar ook dat de mensen die werkten in een ruimte met planten zich minder vaak ziekmelden. Er was een daling van 36% naar 16%, wat gemiddeld neerkomt op 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar! En nee, het is niet duur om het hele kantoor nu vol te zetten met planten. De kosten voor de aanschaf en het onderhoud van planten kunnen over het algemeen al binnen één jaar al worden terugverdiend, bijvoorbeeld door het lagere ziekteverzuim. Daar blijft het niet bij, want planten zijn ook een goedkoop alternatief om luchtvochtigheid in werkruimtes te verhogen en te verkoelen in de zomer. En daar wordt iedereen natuurlijk blij van met de warme dagen op komst. Dus hop, naar het tuincentrum voor die kantoortuin. 

Office cat blog Instatera

Niet voor de poes
Dat stress een van de grootste gezondheidsrisico’s op kantoren is, wisten we natuurlijk al lang. Maar wist je dat je stress kunt verminderen door je tastzin aan te spreken? Zo is het bewezen dat het aaien van dieren stress reduceert, doordat je door de fysieke handeling van aaien even vergeet waar je mee bezig was. Helemaal van nu is de kantoorhond. Niet alleen neemt hij spanning weg bij zijn baasje, maar ook bij de collega’s op kantoor. Het zorgt daarnaast ook voor een betere sfeer en meer verbondenheid tussen werknemers. Als je het even niet meer ziet zitten, dan kun je de trouwe viervoeter een aai over z’n kop geven. En je hebt een goed excuus om even een rondje te gaan lopen. De hond moet tenslotte ook uitgelaten worden. Maar hoe komt het nu dat je stresslevel lager wordt? Wanneer je een dier langer dan 20 seconden aait komt er oxytocine vrij in het lichaam; een stofje dat ervoor zorgt dat je hartslag en bloeddruk dalen. Kortom, je wordt er relaxter van. Onderschat de aanwezigheid van een kantoorhond (of -poes) dus niet. Zeg dat maar tegen je baas.

google+best+company+blog+zo+vloer+je+werkstress

Google het als je het niet gelooft

Volgens Fortune’s ‘100 Best Compies to Work For’ is Google een van de leukste plekken om te werken. De tech-gigant heeft als kantoorfilosofie “To create the happiest, most productive workplace in the world.”Dit doen ze door de werknemerstevredenheid, de betekenis van het werk en de flexibiliteit hoog, en de werkstress juist laag te houden. Vanaf het begin van Google hebben de oprichters Larry Page en Sergey Brin onderzoek gedaan naar organisaties die écht geven om hun mensen. Je bent bij Google geen machine, maar een mens. Het bedrijf begrijpt dat het alleen kan voortbestaan als de werknemers gelukkig zijn. Zo krijg je bij Google de hele dag gratis maaltijden en snacks, is er een arts, kapper en postkantoor op locatie en kun je tussendoor een potje gamen of een massage nemen. Alles om medewerkers op de werkvloer gelukkig te houden. Er is zelfs een speciaal team voor opgericht: People Operations. Zij zijn constant bezig met het testen van werknemers, gebaseerd op de data die zij over hen verzamelen. Hierdoor scoort het bedrijf een werknemerstevredenheid van 80% en daardoor verkleinen ze het risico dat mensen te veel stress ervaren en dus de organisatie verlaten. Zo zijn jonge talenten een bedrijf veel waard, maar werken zich ook drie slagen in de rondte en daarmee ook risicovolle groep voor een burn-out. Er wordt veel gevraagd van medewerkers bij techbedrijven, dus de werkgerelateerde stress is dan ook hoog. Google doet er alles aan om deze te reduceren. Zo kunnen werknemers bijvoorbeeld speciale mindfulness-cursussen volgen. Deze stressmanagementtechnieken zorgen ervoor dat het werkdruk-percentage bij Google op 57% ligt. Daarnaast ondervond het bedrijf dat als je werknemers meer vrijheid geeft, ze harder en zelfs beter willen werken. Werktijden zijn flexibel; je mag zelf bepalen hoe laat je begint en hoe laat je naar huis gaat. Ze begrijpen dat je niet 8 uur per dag én productief én creatief kunt zijn. Dus is er naast hard werken ook tijd nodig voor ontspanning. Verder is het kantoor niet ingericht als een kantoor, maar als een creatieve speeltuin voor volwassenen met ruimte voor het huiskamer-gevoel. Hierdoor zijn werknemers graag op kantoor: gemiddeld zo’n 9 uur per dag, 5 dagen per werk en slechts 28% van de werknemers werkt wel eens thuis. Kortom: als je je werk en je werkplek leuk vindt, ga je beter werken. Wil je meer weten over de werkvloer van de techgigant? Google het maar.

Zingen goed tegen werkstress

Zing een liedje

Muziek is goed voor het brein, maar wist je ook dat zingen goed helpt tegen werkstress? Brits onderzoek toont aan dat zingen met collega’s stress vermindert en voor een betere onderlinge band zorgt. Alhoewel het een beetje vreemd klinkt, komt deze proef niet helemaal uit het niets. Een van de onderzoekers verklaarde dat eerder onderzoek al had aangetoond dat zingen in een groep de lichamelijke en geestelijke gezondheid kan bevorderen. Dat was dan ook het uitgangspunt voor het onderzoek. Het zingen zorgt ervoor dat deelnemers van het experiment minder gestrest over hun werk waren. Ze haalden meer steun uit het samen zingen dan uit andere vormen van sociale interactie op het werk. Gemiddeld zagen de onderzoekers een vermindering van 96% wat betreft werkgerelateerde stress en 86% vermindering over het gevoel van sociale isolatie. Een zanggroepje op kantoor is dus nog niet eens zo’n gek idee.

Laura van den Boogaard Instatera specialist

Laura van den Boogaard

Burn-out & stress specialist Instatera

Laura van den Boogaard, burn-out specialist bij Instatera, over het belang van een gezonde werkplek

Een fijne en gezonde werkplek kan het verschil maken tussen met plezier aan het werk zijn, of je werk doen omdat het moet. Natuurlijk spelen de inhoud van het werk en de fysieke werkomgeving (meubilair, goede temperatuur, gezond binnenklimaat etc.) een rol. Daarnaast zijn er bepalende factoren waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt. Bijvoorbeeld omdat je ze normaal niet met werken verbindt. In dit artikel worden al genoemd: het effect van planten en dieren op kantoor en muziek maken met collega’s. Deze zaken zijn makkelijk te organiseren en kosten vrijwel niets. Ook goede voeding op het werk is logisch. Wil je een dag goed kunnen werken, dan heb je letterlijk energie nodig. Zeker belangrijk zijn de mogelijkheden om te kunnen sturen in het eigen werk en flexibiliteit hebben in de wijze waarop je het werk doet, bijvoorbeeld in de werktijden. Mijn ervaring is dat dit een essentieel punt is: Mensen met burn-out klachten hebben zeer vaak gewerkt in een situatie waarbij ze dat juist missen. Het gevoel weinig sturing op het werk te hebben en als een machine door te moeten in de mallemolen, werkt averechts op werkplezier en op de power om goed werk te kunnen leveren. Sommige werkgevers vinden het lastig om die vrijheid te geven, uit angst dat de medewerker er de kantjes vanaf gaat lopen. Mijn ervaring is anders. Ik zie mensen opbloeien als die ruimte er wel is. Zij krijgen hun energie en plezier in het werk terug. En als de afspraken met de werkgever goed zijn, dan is een win-win situatie binnen handbereik. Het is de investering meer dan waard.

Zo vloer je stress op de werkvloer

Zo vloer je stress op de werkvloer

Je kunt dus van alles doen om stress op de werkvloer te verminderen. Voor jezelf, maar ook voor het hele team. Want is het natuurlijk hartstikke zonde dat 1 op de 10 werknemers niet tevreden is op zijn of haar werkplek. Met goed doordachte en ingerichte werkplekken kun je ervoor zorgen dat iedereen weer happy is. Mocht je bovenstaande ideeën misschien iets te extreem vinden, maar heb je wel het gevoel dat het tijd is om actie te ondernemen? Met een preventief stressmanagement training. kijken we samen met een groep werknemers hoe we beter om kunnen gaan met de toenemende druk en hoe we burn-out kunnen voorkomen. Neem contact op, dan gaan we samen aan de slag om het stressgerelateerde ziekteverzuim op de werkvloer terug te dringen.