Buitensessies met burnout/stress specialist Liselotte

 
Liselotte Betist Instatera Blog buitensessies

Herstellen na burn-out; op zoek naar houvast en vertrouwen in het lichaam.

Hé, wat ruikt het lekker! We lopen richting het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. Mijn sessies in de Lente krijgen een gratis extraatje; het Bloesempark in het Amsterdamse Bos staat in bloei! Het is een zinnenprikkelende beleving om daar te lopen. De geur komt je uit de verte al tegemoet. De wandeling over de bamboebrug overbrugt een moerasachtig gebied en brengt je naar een netjes, in een cirkel geplante, bloesempracht. Maar liefst 400 kersenbloesembomen vullen het bos met een magische geur en kondigen vanaf begin april gracieus de lente aan.

Sandra zit ruim in haar herstelproces en is inmiddels met veel plezier aan het werk. Terwijl we de bloesempracht inlopen vertel ik haar dat de kersenbloesem ('Sakura') voor een nieuw begin staat. ‘Hoe zie je jouw nieuwe begin? Wat heeft je burn-out met je- maar ook vóór je gedaan?

Deze vraag komt onverwacht. Ze glimlacht en denkt rustig na terwijl ze de geur en de omgeving in zich opneemt. Ik observeer hoe verschillende gevoelens de revue passeren, hoe ze zich mengen en uiteindelijk haar antwoord vormen.

Het leek net alsof mijn lichaam niet meer van mij was en ik nergens meer controle over had

‘Het is nog best moeilijk om hierop terug te kijken…’ begint ze. ‘Het leek net alsof mijn lichaam niet meer van mij was en ik nergens meer controle over had.’ Het ergste was om me over te moeten geven aan een lichaam dat zoveel protesteerde. En dat ik zoveel wilde maar niets meer kon’

Ik vraag haar hoe het nu is om in haar lichaam te zijn. ‘Ik ben nog aan het zoeken naar mijn vertrouwen. Mijn lichaam en hoofd doen het weer maar mijn vertrouwen in het gezond functioneren van mijn lichaam is nog steeds niet helemaal herstelt. Ik merk dat ik nog steeds onzeker en bang ben om terug te vallen.’

Ik leg haar uit dat een burn-out te vergelijken is met een Coup d’Etat van het hoofd. Normaal gesproken is de mens een symbiose van lichaam en hoofd. Het hoofd bestuurt en het lichaam voert uit. In aanloop naar burn-out wil het hoofd meer dan het lichaam aankan en neemt het hoofd geleidelijk aan de besturing en de macht van het lichaam over. Het hoofd navigeert op ratio en schakelt het gevoel uit. Omdat het lichaam op gevoel en emoties navigeert en communiceert komen de signalen niet meer aan bij het hoofd waardoor het lichaam geleidelijk aan wordt uitgeput. Dit is een proces waar vaak vele jaren overheen gaan waardoor je op den duur de ‘taal van het lichaam’ vergeet.

Een burn-out is de laatste noodkreet van het lichaam om de balans tussen hoofd en lichaam weer te herstellen
Instatera Liselotte Betist Op zoek nar vertrouwen in het lichaam

Een burn-out is de laatste noodkreet van het lichaam om de balans tussen hoofd en lichaam weer te herstellen. Door beiden hoofd en lichaam volledig uit te schakelen kan de oorspronkelijke symbiose weer vanaf het begin af aan worden opgebouwd.

Burn-out geeft je dus de kans om jezelf opnieuw op te bouwen en uit te vinden, belemmerende overtuigingen om te buigen naar helpende gedachten, valkuilen om te zetten in kwaliteiten, de juiste balans tussen inspanning en ontspanning terug te brengen en de signalen die het lichaam stuurt in de vorm van grenzen of uitputting opnieuw te leren kennen en te bewaken.

Sandra en ik bespreken de stof die we de afgelopen maanden hebben doorgenomen en halen de belangrijkste lessen er uit. Tot slot vraag ik aan Sandra hoe haar lichaam met haar communiceert. ‘Ja dat weet ik wel! lacht ze. Mijn schouders verkrampen, ik ga hoog ademen en ga meer chocola eten’! En als je die signalen negeert? Wat gebeurt er dan? ‘Dan slaap ik slecht en wordt ik steeds sacherijniger en val ik uit tegen mensen’ En als je dan toch nog doorgaat wat gebeurt er dan? ‘Dan krijg ik paniek en angst klachten of wordt ik ziek.’

Vergeet niet te voelen. Je ratio stelt slechts vragen, je lichaam geeft antwoord

Uiteindelijk zul je zien dat je vertrouwen weer terugkomt maar als je een grens overschrijd, je zal worden gewaarschuwd en teruggeroepen. Het lichaam vergeeft maar vergeet niet. Je burn-out is nu een litteken en het blijft gevoelig. De burn-out heeft het lichaam sterker en weerbaarder gemaakt en als bonus je een extra les in de taal van het lichaam gegeven. Dus vergeet niet te voelen. Je ratio stelt slechts vragen, je lichaam geeft antwoord.

liselotte betist Instatera specialist

Liselotte Betist - Een dag als coach bij Instatera in beeld. In mijn blog deel ik bijzondere momenten met medewerkers, managers en executives en schrijf ik over de valkuilen waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Volg me en je wordt automatisch op de hoogte gesteld van mijn volgende blog! 

 
Instatera