Buitensessies met burnout/stress specialist Liselotte

 
 
img_0761x 2.jpg

Burn-out als katalysator voor positieve verandering

Danielle knijpt een oog dicht tegen de felle zon. Het andere oog is rood doorlopen en ik zie wat mascara op haar wang. ‘Misschien een terugval…?’ Nog voordat ik mijn gedachten kan afmaken zegt ze; ‘Het is uit.’. In gedachten gooi ik mijn zorgvuldig voorbereide sessie met oefeningen en een stukje hardlooptraining over mijn schouder en we ploffen neer op een bankje aan het water.

 
 
Door mijn burn-out ben ik mijn destructieve relatie als het ware ontgroeit
 
 

‘Wat is er gebeurd?’ Vraag ik. Dit had ik niet zien aankomen en moet even schakelen… ‘Vorige week na het in kaart brengen van mijn energiegevers en nemers werd ik me bewust van wat mij allemaal energie kost en merkte dat ik thuis meteen weer moe werd. Het ging de laatste tijd al veel minder goed omdat hij de veranderingen die ik doormaakte lastig vond. Ik gaf beter mijn grenzen aan en was ook veel minder aan het ‘pleasen’. Hij had moeite met de Danielle 2.0 zei hij. Ik wist het al langer maar zag opeens heel duidelijk in dat mijn rol in deze relatie erg destructief was en hoe het heeft bijgedragen aan mijn burn-out. Ik wil deze energieslurpers niet meer... Ik ben verdrietig maar op een rare manier ook opgelucht. Door mijn burn-out ben ik mijn destructieve relatie als het ware ontgroeit’

 
 
Je gebrek aan energie helpt je om voor jezelf te kiezen waardoor je weer in je kracht komt te staan.
 
 

Een burn-out legt alle energienemers bloot. Dingen waar je vroeger tegenop zag of met tegenzin deed, zijn nu praktisch onmogelijk. Met het kleine beetje energie moet je de dag doorkomen en dat maakt je kritisch en zuinig. Hierdoor wordt je gedwongen om keuzes te maken waarbij je jezelf en je energie centraal stelt. Je doet als het ware aan ‘Gezond Egoisme’. Dit is dan ook het magische moment binnen de coaching waarbij een burn-out de katalysator wordt voor positieve verandering; Je gebrek aan energie helpt je om voor jezelf te kiezen waardoor je weer in je kracht komt te staan.

 
 
Waarom doe je dingen tegen je zin? Waar komt dat plichtsgevoel vandaan? En waarom gaat dit ten koste van jezelf?
 
 

Een belangrijk onderdeel van de Instatera Methodiek is om die energie nemers onder de loep te nemen en daarbij kritische vragen te stellen; Waarom doe je dingen tegen je zin? Waar komt dat plichtsgevoel vandaan? En waarom gaat dit ten koste van jezelf?

In het geval van Danielle werd door het stellen van deze vragen duidelijk dat ze heel veel energie kwijt raakte aan het in stand houden van een destructieve relatie. Door voor zichzelf te kiezen vond ze de kracht en de motivatie om deze relatie te beëindigen en haar destructieve patronen zoals zichzelf wegcijferen en pleasen los te laten.

Blog Instatera Liselotte Betist

Een week lang alleen op vakantie zonder smart phone of internet. Alleen een oude Nokia voor noodgevallen. Ze kwam als herboren thuis!


Hetzelfde geldt voor mijn cliënt Helen; ze kampte al jaren met chronisch slaapgebrek door haar telefoonverslaving. Door haar burn-out werd ze gedwongen om haar energienemers te elimineren. Afgelopen week deed ze geheel zelfstandig een ‘Digital Detox’. Een week lang alleen op vakantie zonder smart phone of internet. Alleen een oude Nokia voor noodgevallen. Ze kwam als herboren thuis!

Ook David gebruikte zijn burn-out als katalysator voor positieve kracht. Hij koos ervoor weer contact te maken met zijn vader na een lange periode van stilte. Het in stand houden van zijn boosheid bleek hem meer energie te kosten dan het begraven van de strijdbijl.

Irene was het zat om in de rotzooi te leven en besloot om eindelijk te gaan opruimen en overzicht te creëren binnen haar leef en werkomgeving. Dit gaf haar de rust en ruimte die ze nodig had om de eerste stappen richting haar herstel te maken.

Jeffrey liep zichzelf voorbij door zijn overmatige behoefte aan waardering en erkenning waardoor hij eigenlijk altijd de kracht buiten zichzelf legde en nooit toekwam aan zichzelf. Door zichzelf wat meer centraal te stellen en minder in dienst te staan van anderen kreeg hij ruimte en energie terug.

Ga eens bij jezelf na, wat zou jij kunnen doen om ruimte voor herstel te maken? Vraag je af wat of wie je onnodig veel energie kost en in hoeverre je plichtsgevoel om dit in stand te houden ten koste van jezelf gaat? Hoe zou dit anders kunnen?

Wil jij ook jouw burn-out als katalysator voor positieve verandering gebruiken? Maak hier vrijblijvend een afspraak voor een intake gesprek.
 

 
Instatera stress en burnout specialist Liselotte Betist

Liselotte Betist - Een dag als coach bij Instatera in beeld. In mijn blog deel ik bijzondere momenten met medewerkers, managers en executives en schrijf ik over de valkuilen waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Volg me en je wordt automatisch op de hoogte gesteld van mijn volgende blog! 

 
 
Instatera