Inspannen en Ontspannen! Marc Jutte in De Ondernemer

 
De ondernemer Marc Jutte Instatera Burnout specialisten.jpg

Hoe zorg je als ondernemer voor een gezonde levensstijl en een goede werk privé balans?

Het grootste gevaar dat ondernemers bedreigt, is dat ze volledig worden opgeslokt door hun werk. Als je niet meer kunt doen waar je goed in bent en energie van krijgt, verlies je uiteindelijk het plezier in je werk en krijg je last van stress. Zorg daarom niet alleen voor inspanning, maar ook voor ontspanning, of beter gezegd: uitspanning. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé.

Delegeer
'Uitspannen' is makkelijk gezegd dan gedaan, want het is lastig om te organiseren. Je kunt proberen om het werk te delegeren of om bewust alleen die dingen te doen die je leuk vindt en die je energie geven. Maar, het begint ermee dat je honderdduizend keer tegen jezelf zegt dat je je overtuigingen moet veranderen. Besef dat jij er niet voor het bedrijf bent, maar het bedrijf voor jou. Natuurlijk heb je je verantwoordelijkheden tegenover medewerkers en klanten, maar je kunt niet álles voor hen regelen.

Sociaal
Zorg voor een goed patroon in je werkzaamheden, zoals niet doorwerken in de avonden en in het weekend. Daar met je partner afspraken over maken is niet voldoende, want niet is makkelijker dan tegen hem of haar snauwen dat je wel móet om vervolgens toch je laptop nog even op te klappen. Maak ook afspraken met anderen, zoals vrienden met wie je bijvoorbeeld even gaat sporten. Als zo'n afspraak staat, heb je een stok achter de deur en zul je eerder geneigd zijn de afspraak na te komen.

Leef gezond
Fit blijven is belangrijk als je je werk met plezier wilt blijven doen. Een goede levensstijl met gezond eten en voldoende beweging is onmisbaar. Vaak ligt zoiets binnen handbereik. Kijk eens of je voortaan met de fiets naar je werk kunt, kunt lopen vanaf het station óf vanaf een parkeerplaats die wat verder weg van je bedrijf ligt.

Goede coach
Ondernemen is een eenzaam vak. Iedereen kijkt naar jou terwijl jij de belangrijkste keuzes moet maken. Het is verstandig om een paar keer per jaar te sparren met een goede life- of business coach. Dat kan een professional zijn of een ervaren en onafhankelijke collega. Die kan helpen met het beantwoorden van de vraag of je wel op het juiste spoor zit, of je goed met je geld omgaat en kan je helpen nieuwe inzichten te verwerven.

Marc Jutte is oprichter van Instatera, dat gespecialiseerd is in stressmanagement en burn-out begeleiding.

 
Instatera