Stressmanagement tijdens een crisis

 
Stressmanagement tijdens crisis

Stressmanagement tijdens een crisis 


Hoe de ‘cirkel van invloed’ in tijden van stress hulp biedt om je energie effectief te gebruiken.

 

De Corona-crisis is van ongekende omvang, het raakt ons allemaal ook als je er zelf niet ziek van wordt. Banen staan op de tocht, ondernemers komen in financiële problemen, mantelzorg valt weg. Kinderen moeten thuis onderwijs krijgen terwijl je tegelijk geacht wordt gewoon je werk te doen. Hoe kun je nu het beste met dit soort situaties omgaan? De cirkel van invloed kan hierbij helpen en geef je inzicht in hoe jij jouw energie aanwendt en hoe je het beste met de gevolgen kunt omgaan.

 

We maken ons in deze tijden ook druk om zaken en situaties waar we geen invloed op hebben. Dat levert stress op. We raken gefrustreerd of voelen ons machteloos. Het kost energie en is niet effectief. Persoonlijke effectiviteit betekent dat je je richt op die dingen waar je wel invloed op hebt en kunt loslaten en accepteren waar je geen invloed op hebt. 

 

De cirkel van invloed is ontwikkeld door Stephen Covey en wordt beschreven in zijn boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’. De cirkel van invloed helpt je om inzicht te krijgen in waar je de aandacht en energie op richt en waar dat leidt tot frustratie, energieverlies of juist tot succes. En daardoor kun je dit model ook goed gebruiken in tijden van stress en crisis.

 

Het model gaat ervan uit dat je onderscheid kunt maken tussen situaties en zaken waar je verantwoordelijk voor bent, zaken waar je niet verantwoordelijk voor bent maar waar je wel invloed op hebt en zaken die je wel aan het hart gaan, die je persoonlijk kunnen raken of waarbij je betrokken bent maar waar jij zelf geen invloed op kunt uitoefenen.

We onderkennen de volgende 3 situaties:

1)     Je hebt zelf geen enkele invloed op de situatie (bijvoorbeeld het ontstaan van de Corona-crisis). 

2)     Je hebt wel invloed maar bent niet primair verantwoordelijk (de resultaten van het bedrijf en de consequenties voor het bedrijf van de crisis). 

3)     Je bent verantwoordelijk (bijvoorbeeld de functie die je uitoefent en hoe je dat doet in deze crisistijd vanuit huis). 

Waar je staat in de cirkel en hoe je reageert bepaalt voor een groot deel of je er energie van krijgt of juist energie aan verliest.  Het is dus van belang om jezelf steeds af te vragen ben ik verantwoordelijk, heb ik invloed of heb ik geen invloed? In de onderstaande tabel kun je zien welke keuzes effectief zijn en welke niet.

Cirkel van invloed Instatera
Invloed Instatera

Loslaten

Als je geen invloed hebt en je kunt dat accepteren en je onderneemt geen actie dan kies je voor loslaten. Deze keuze zorgt ervoor dat je geen energie verliest en dat je jouw energie op andere dingen kunt richten. 

 

Opgeven

Als je wel invloed hebt maar je doet niets met die invloed dan geef je in feite op. Dan wordt er wel veel geklaagd of voel je je slachtoffer en raak je gefrustreerd. Opgeven en de frustratie die daarbij hoort zorgt voor onnodig energieverlies. Energie die je anders op dingen had kunnen richten waar je wel invloed op hebt.

 

Vechten

Als je geen invloed hebt op de situatie maar je blijft wel energie stoppen en dingen die je niet kunt veranderen dan ga je figuurlijk vechten. Ook deze keuze zorgt voor frustratie en onnodig energieverlies.

 

Effectief zijn

Als je invloed hebt op de situatie en je gebruikt deze invloed ook dank kun je succesvol zijn en/of effectief zijn. Dan wend je de energie aan die ook daadwerkelijk iets oplevert. Het resultaat en de weg ernaar toe geven dan energie.

Daar waar je merkt dat je aan vechten bent of frustratie, angst en onzekerheid voelt, heb je twee effectieve keuzes die je kunnen helpen. 

1.     Loslaten van dingen waar je geen invloed op hebt. 

2.     Energie richten op zaken waar je wél invloed op hebt en die voor jou of voor je omgeving belangrijk zijn. 

 

In deze tijd zien we tal van mooie voorbeelden ontstaan. Restaurants die noodgedwongen dichtgaan, gaan maaltijden bezorgen aan kwetsbare ouderen. Mensen die thuiszitten en die melden zich aan in de zorg in de strijd tegen Corona.  Weer anderen gaan als ze thuis zijn meer voor de kwetsbare in de buurt doen. Maar er is ook niets mis mee als je van de nood een deugt maakt, en je energie besteedt aan je huis opknappen, opruimen of quality-time doorbrengt met je gezin. 

 
Kort samengevat. Probeer je geen zorgen te maken of te laten frustreren door zaken waar je echt geen invloed op hebt. Als je je realiseert dat je echt niets aan de situatie kunt veranderen, dan geeft dat rust. En als die energie nuttig en effectieve besteedt dan geeft dat een andere mind-set, een goed gevoel en positieve energie. 


Marc Jutte
Mastercoach Instatera

Marc Jutte.png

Coaching telt ook als tijd voor jezelf

Heb je behoefte aan meer me-time, maar lukt het je niet om écht tijd voor jezelf te maken? Dan staan wij klaar om je te helpen. Met ons succesvol bewezen individuele coaching programma gaan we samen aan de slag met fysieke en mentale oefeningen in de buitenlucht om je snel weer fit, gelukkig en vitaal te krijgen. Neem direct contact op, want het is nu tijd voor jou!