Help, mijn partner heeft een burn-out!

jake-givens-576-unsplash.jpg

 Als je partner zichzelf niet meer is, last heeft van stemmingswisselingen en vaak prikkelbaar en moe is, dan is de kans groot dat hij of zij een burn-out heeft.

De invloed, die een partner met een burn-out op je relatie heeft, wordt vaak onderschat. Daarom besteden we hier aandacht aan de partner en geven we tips over wat je wel en beter niet kunt doen.

Laten we wel meteen duidelijk zijn: De verantwoordelijkheid voor het herstel ligt primair bij je partner. Niet bij jou. Je partner moet zelf door het proces heen maar je kunt hem of haar natuurlijk wel steunen.

Neem de klachten serieus

Zeg niet “het komt wel goed”. Het klinkt optimistisch en logisch en je denkt dat je je partner daardoor steunt maar op het moment dat je een burn-out hebt denk je dan alleen maar “Je begrijpt me niet!”.

Als je partner nog in de ontkenningsfase zit, laat je dan door je partner niet in de luren leggen als hij of zij zegt: Na dit project, krijg ik het rustiger of “Als we straks met vakantie zijn geweest dan gaat het wel weer over”. Het gaat namelijk niet vanzelf over! Zoek professionele hulp en wacht daar niet te lang mee!


Luisteren naar je partner

Geef je partner de ruimte om zijn of haar verhaal te doen en soms letterlijk even bij je uit te huilen. Probeer niet te (ver)oordelen, en geef niet teveel goedbedoelde adviezen.

Steun je partner ook al reageert hij of zij soms onredelijk of geprikkeld. Besef dat dit gedrag veroorzaakt wordt door de burn-out.


Blijf geduldig

Houdt er rekening mee, dat herstellen van een burn-out tijd kost en dat het herstel altijd gepaard gaat met vallen en opstaan. Probeer daarom geduldig te blijven. Ook als je partner onredelijk of heftig reageert. Dat is soms best lastig. Realiseer je dat de burn-out van je partner ook druk geeft op jou en de directie omgeving.


Steun je partner

Is het moeilijk voor je partner om te accepteren dat er sprake is van een burn-out, ga dan samen naar de huisarts. Ga samen kritisch door de agenda. en zet een streep door alle activiteiten, die energie vragen. Creëer ruimte en rust in de agenda. Hebben jullie een gezin met (kleine) kinderen, kijk dan op welke wijze je partner ontlast kan worden in de dagelijkse activiteiten binnen het gezin. Maak tijd vrij om samen ontspannende en leuke dingen te doen. Bij voorkeur in de buitenlucht, zoals een stukje wandelen en fietsen. Lichamelijke activiteit (mits goed gedoseerd) helpt namelijk bij het herstellen van een burn-out.


Zorg goed voor jezelf

Tenslotte is het belangrijk om jezelf niet te vergeten. Zorg goed voor jezelf, neem tijdig je ontspanning, blijf sporten en de dingen doen, die je energie geven. Bewaak ook goed je eigen grenzen. Schakel, indien nodig, hulp van vrienden of familie in. Om je partner goed tot steun te kunnen zijn en te kunnen zorgen voor eventuele kinderen, is het belangrijk dat jij in balans blijft. Anders is de kans aanwezig, dat jij de volgende bent met een burn-out. Zoek daarom tijdig hulp van een deskundige voor je partner.


Verdiepen in wat een burn-out is

Als je een burn-out hebt dan is het heel moeilijk om uit te leggen hoe je je voelt. En dat kan heel frustrerend zijn. Je helpt je partner door je te verdiepen in het onderwerp. Lees erover en lees vooral ervaringsverhalen van mensen die het overkomen is. Daardoor ga jij beter begrijpen wat een burn-out precies is en wat voor impact dat kan hebben. Beeldt het je maar eens in hoe het zou zijn om niet meer te kunnen slapen en zo moe te zijn dat je niet meer van de bank af kunt komen. En dat je zelfs geen energie meer hebt voor de dingen die je vroeger leuk vond. Het helpt je om je partner met andere ogen te zien en hem of haar beter te begrijpen.


Doe de Stress & Burn-out Test

Wil jij een beter inzicht krijgen of jij inderdaad te maken hebt met stressverschijnselen of zelfs een burn-out? Doe dan eerst onze Stress & Burn-out Test en leer wat Instatera voor jou kan betekenen.