Stressverschijnselen

Je vertoont zeker nog geen serieuze stressverschijnselen. Maar, er zijn een aantal signalen die –indien je er geen aandacht aan besteed– zouden kunnen leiden tot stress of zelfs een burn-out. We geven je hier graag een aantal tips mee.

Probeer inzicht te krijgen in zaken waar je energie van krijgt en dingen die je energie kosten. Een eenvoudig dagboekje of notities in je (digitale) agenda kunnen hierbij helpen. Geef je activiteiten een cijfer tussen 1 en 10. Waarbij 10 een superscore is omdat je er veel energie van krijgt. Wees eerlijk en denk goed na, want soms denken we dat we ergens energie van krijgen maar als we echt bij onszelf te rade gaan kan het ook wel eens energie kosten (is die afspraak met die vriend(in) echt leuk of vraagt het soms heel veel van je?)

Ga bij jezelf na of je genoeg tijd voor jezelf neemt en of je voldoende leuke dingen ter ontspanning doet. Zo niet, ga dat dan doen en zorg dat je iets doet waar je energie van krijgt. 

Probeer zowel privé als zakelijk af en toe extra rustmomenten in te bouwen en vertraag bewust je tempo. Je kunt niet de hele dag doorbuffelen zonder dat dat gevolgen heeft. Loop bijvoorbeeld iets rustiger en kijk om je heen, loop wat vaker even van je werkplek, en geniet eens echt van dat kopje koffie/thee. En drink (meer) water!

Neem ook eens de tijd om te kijken wat je nu echt belangrijk vindt in je leven en of je hier voldoende tijd aan besteed. Een paar korte notities kan je helpen om hieraan vast te houden.

Wij vinden het belangrijk dat jij zelf de tools in handen hebt om beginnende stressverschijnselen aan te pakken. Daarom sturen we je graag regelmatig tips, zodat jij een zo stressvrij mogelijk leven kunt blijven leiden. Schrijf je hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!