Ontspanning na inspanning

 

Ontspanning na inspanning

We weten allemaal dat sporten helpt bij stress. Maar... is dat altijd zo?

Hoe je sport en met name hoe je herstelt, bepaalt of het stress hormoon cortisol in je bloed daadwerkelijk afneemt. 

Onder langdurige stress, staat het lichaam afgesteld op het niveau van iemand die aan het hardlopen is; hoge hartslag, hoge ademhaling. Door rustig te gaan hardlopen breng je het lichaam weer in balans, omdat het dan de inspanning krijgt waarop het staat afgesteld. Zonder die inspanning ontwikkel je klachten als paniek, angst of een onrustig gevoel vanwege de hoge adrenaline en cortisol.

Sporten is dus goed mits het daarna weer in herstel wordt gebracht. Daarom is het belangrijk dat je na de inspanningsprikkel een ontspanningsmoment inplant. De beste manier om de ademhaling en de hartslag weer naar beneden te brengen is door de volgende simpele ademhaling te doen.

Ademhalingsoefening Instatera

Wacht tot je ademhaling na het hardlopen is genormaliseerd en adem in en uit zoals je gewend bent. Probeer na de uitademing een pauze in te lassen. Dus bijvoorbeeld; 3 seconden inademen, 3 seconden uitademen, 3 seconden rust. Herhaal dit ongeveer 2-5 minuten na de inspanning om de hartslag en de ademhaling en het lichaam helemaal tot rust te brengen.

 
Instatera