Hoe beweging, buitenlucht en ademhaling je herstel van stress kunnen versnellen

 

Welkom buiten in ons kantoor!

Bij Instatera begeleiden we al onze klanten buiten in de natuur, een wezenlijk onderdeel van onze methodiek. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit stress verlagend werkt. Je hartslag, bloedruk en stresshormoon dalen en je immuunsysteem en gemoedstoestand krijgen een natuurlijke boost, daarom is het bos ons kantoor. Iedereen herkent wel dat het makkelijker praten is tijdens een mooie wandeling dan dat je tegenover elkaar in een kantoor zit.

Instatera burn-out en stress coaching

Bij langdurige stress kan het lichaam uit balans raken, omdat het door de stress meer energie verbruikt dan nodig is terwijl er geen arbeid tegenover staat. Disbalans. Door te bewegen geef je je lichaam de arbeid die het nodig heeft om de stress af te voeren waardoor je de balans weer terugbrengt.

Na een stukje bewegen/hardlopen doen we een korte ademhalingsoefening waarbij we de hartslag weer tot rust brengen en het lichaam opnieuw leren te ontspannen.

Het is een misvatting dat hardlopen betekent dat je hard moet kunnen rennen. Begin in een tempo dat prettig voelt en begin met slechts 5 minuten. Dit bouw je rustig met 1 of 2 minuten op. Zorg dat je nog gewoon kunt praten tijdens het lopen en dat er telkens 45 uur tussen je trainingsmomenten zit zodat je optimaal kunt herstellen.

Lukt hardlopen niet? Ga dan regelmatig naar buiten en probeer minimaal 30 minuten per dag een mooie wandeling te maken. Kijk om je heen en laat de natuur op je inwerken. De Japanners hebben er zelfs een naam voor ‘Forest bathing’.

 
Diederik Gerbranda